Sukutaulu ja tulos inkit avautuvat uuteen ikkunaan


Koe tulokset xls tiedosto


SukutauluTähtivalio xx Meripojan Sanna 22345/08A

i.xx Muurivuoren Joiku e.xx Meripojan Manta

omistaa Tuula ja Jari Pekkala Torniosta

Sanna ja TuulaSanna ja JariSanna

Sanna valikoitui meille pentueestaan avoimen luonteensa vuoksi. Pentue oli meidän mielestä niin tasainen, että olisimme voineet ottaa minkä tahansa narttupennun kun pääsimme päältä valitsemaan. Pasi ja Eija sanoivat että Sannan olisi tahtonut ottaa moni muukin pentuaan valitsemaan tullut ostaja, mutta onneksi olimme jo varanneet sen.

Sanna oli pentuna väsymätön. Se nukkui vain öisin ja touhusi aina muulloin jotakin. Kiltti Sanna oli mutta peräänantamaton ja rohkea ympäristön tutkija. Mökillä irti ollessaan se saattoi touhuta tuntikausia maastossa omiaan. Pillillä aina silloin tällöin kutsuimme sen luokse. Pentuna metsäretkillä se osoitti oma-aloitteisuutta heti. Ensimmäisen ajonsa se ajoi 4 kuukauden ikäisenä ja pysyi heti ihmeesti työmaallaan.

Sanna oli todella varhaiskypsä eikä kaivannut isäntää kaverikseen haulla eikä ajossa. Ensimmäinen jänis kaatui jahdin alettua 6 kuukauden iässä ja se oli Sannan mielestä niin kiinnostava otus, että se veti poikki taluttimen,  jolla olin sitonut sen puuhun jäniksen suolistuksen ajaksi.

Ajot pitenivät nopeasti ja isännän ihmeeksi nuori koira alkoi ajaa lähes täysiä eriä ja kiinniotto vaikeutui. 9 kuukauden iässä se ajoi 10 tunnin päivän kun en saanut sitä pois vaikka edellisenäkin päivänä oli oltu normaalisti metsässä. Alkoi tulla myös täysiä eriä jahtireissuilla.
Emäntä käytti myös Sannaa paljon pentuna metsäharjoituksissa silloin, kun sen sai vielä kohtuudella pillillä pois hukalta.

Kaverit olivat myös ihmeissään pitkin syksyä kun näkivät koiran toimintaa ja kuulivat sen iän. Isännän tässä on pitänyt enemmänkin jarrutella itseään, ettei pilaa innokasta nuorta koiraa. Sanna on myös kelpo metsästyskoira, jonka ajosta saa jäniksiä. Sehän tämän homman suola on.
Meillä oli tarkoitus startata jo vuoden -08 viimeiseen kokeeseen, mutta muutaman viikon karppakelit estivät sen.

Ensimmäisen kiiman pelossa ilmoitin koiran tammikuun viimeisen päivän kokeeseen ja Sanna aloitti koeuransa ajamalla täyden erän. Kokeen lopputulokseen täytyy olla tyytyväinen ja kelpasihan tuo kasvattajallekin… Ei muuta kuin eteenpäin, sanoi mummo lumessa.    t.Jari Pekkala

Sannan toinen kausi lähti myös hyvin käyntiin. Koira pelasi heti mukavasti, kun ajattamisaika alkoi elokuussa. Syyskuussa seurojenmestaruuskokeessa Sanna oli neljäs yli kasikymppisellä tuloksella. Lokakuu meni pilalle karppakelien takia – jopa piirinkarsinnat peruttiin. Heti marraskuun alussa Sanna oli Lapin Ajokoirayhdistyksen mestaruuskisoissa kovassa seurassa toinen kasivitosella.

Kisat vain kovenivat ja marraskuun loppupuolella oltiin kansainvälisissä City-Sporteissa yhdeksäs ja voitettiin nuorten koirien sarja. Tuloskin lähenteli yhdeksääkymppiä paljaalta. Kokeessa koirasta tuli myös käyttövalio.
Sanna tuli käyttövalioksi ennen 1 vuoden ja 9 kuukauden ikää. Neljä koekäyntiä ja neljä ykköstä eikä yhtään tulosta pitkästä kokeesta.
Joulukuu meni kiiman kanssa ja sitten alkoikin tosi talvi. Lunta tuli reilusti mutta ei se meitä haitannut. Pakkaset sen sijaan aiheuttivat monta turhaa pirttipäivää. Viimeinen metsäreissu 27.2.2010 ja hyvä kausi paketissa.
Kesällä 2009 käytiin myös hakemassa EH näyttelystä. Kolmatta kautta odotellaan mielenkiinnolla ja toivotaan, että koira säilyisi terveenä eikä tulisi muitakaan yllätyksiä.

Sannan kolmas kausi
Kolmas kausi alkoi hieman eri merkeissä, kuin kaksi edellistä. Nyt isännällä oli rajattomasti aikaa ja oli helppo treenata koiraa vähitellen päiviä pidentäen. Kävimme alussa useamman kerran viikossa lyhyitä reissuja, kun vielä oli lämmintä. Koira kyllä oli monesti erimieltä kotiinlähdöstä ja ulvoi autossa mielipiteensä julki.
Kauden ensimmäisessä kokeessa tuli toisella erällä harmittava takaisku ja tulos jäi kakkoseen. Piirinkarsinnasta pääsimme helposti jatkoon 5. sijalta. Pm-kokeessa koira ajoi sen minkä pystyi ja lohkon paikasta jäätiin harmittavasti vajaalla pisteellä. Nelossija toi meille kuitenkin edustuspaikan Kajaaniin kv-Pässikokeeseen. Yritimme pitää lapin koirien mainetta yllä kovassa seurassa ja Sanna ajoi molempina päivinä ykkösen sijoittuen yhteistuloksissa kolmanneksi ja ollen paras narttu.
Nuo kaksi ykköstä herättivät mielenkiinnon yrittää nuoresta koirasta tähtivaliota. Sanna ajoi itsenäisyyspäivän 2010 seudussa kaksi kovaa ykköstä peräkkäin ja yllätti isännänkin varmuudellaan. Tähtivalion arvo tuli 2 vuoden ja 9 kuukauden iässä. Kokeiden jälkeen alkoi kova uroksen haku astutusta varten. On se kyllä vaikeaa!

Tuula ja Jari Pekkala